Migdałowiec na krakersach bez pieczenia



Smakołyki bez pieczenia. Boskie połączenie słodyczy i słonych krakersów pod  pierzynką z prażonych migdałów.....



Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm;


  • 1 litr mleka
  • 2 duże paczki krakersów
  • 3/4 szk cukru
  • 1/2 litra śmietany kremówki 30-36%
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dag dobrej jakości masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 1 puszka kajmaku, polecam zrobić kajmak samemu, bo jest smaczniejszy, a zrobienie zajmuje kilka minut, przepis znajdziecie TUTAJ





1. Na suchej patelni prażymy migdały na złoty kolor, studzimy.

2. W połowie mleka roztrzepać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajo. Drugą połowę mąki gotujemy z cukrem kryształem i waniliowym, gdy zacznie się gotować łączymy z mlekiem z mąką i gotujemy budyń. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie miksujemy z wystudzonym budyniem. 

3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawiamy na 10-15 minut aby spęczniała i wystygła. Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie małymi porcjami dodajemy żelatynę i delikatnie mieszamy łyżką, ( nie mikserem!). 

4. Formę wykładamy pergaminem, na spodzie układamy krakersy, przykrywamy je warstwą masy budyniowej i ponownie układamy warstwę krakersów. Na krakersy wylewamy kajmak, a następnie kajmak przykrywamy trzecią warstwą krakersów. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i posypujemy prażonymi migdałami. Gotowe ciasto na min. 2-3 godziny należy odstawić do lodówki.




0 komentarze :