Pierniczki Czeskie

Ja tylko zrobiłam ciasto! wykrawanie – wałkowanie i zdobienia to robota dzieci, zajęły się na dobre 2-3 godziny. Jeśli chcecie aby pierniczki zdobiły choinkę trzeba pamiętać i wykrojeniu małej dziurki na każdym ciasteczku, aby potem przewlec przez nią ozdobny sznureczek …
…a oto nasze efekty

 
Składniki;
  • 80 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru kryształu
  • 4 jaja
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki miodu
  • 1 przyprawa do piernika
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Posypki, polewy i inne zdobienia jakie tylko chcemy

Wykonanie ;
Z podanych składników zagnieść ciasto. Zostawić w lodówce na 1 dzień. Jeszcze raz wyrobić.Wycinać pierniczki, przed pieczeniem można posmarować żółtkiem.Piec z tem 180C przez ok. 15 minut. Po upieczeniu ozdabiamy….

źródło ,,ciasta Anastazji,,

5 komentarzy :

  1. a czemu czeskie? w sumie są takie jak w Polsce, czyli na pewno pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) któż to wie kto im nadał taką nazwę?:) może faktycznie przywędrowała z Czech? , smak za to wyborny:)Pozdrawiam

      Usuń
  2. Świetny przepis :) skorzystamy i zrobimy pierniczki na kiermasz w przedszkolu :)
    Pozdrawiam cieplutko :))

    OdpowiedzUsuń
  3. pierniczki sa z tych twardych czy miekkich ? ile wczesniej najlepiej zrobic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierniczki Czeskie należą do miękkich, zrobione w jeden dzień, a jedzone dnia następnego :)

      Usuń