Schab faszerowany suszonymi pomidorami


Kiedy znudzi się Wam już klasyczny schabowy, to przygotowałam dla Was przepis z książki ,, Mięsa Siostry Marii,,. Wspaniały aromatyczny schab, nadziewany pysznymi suszonymi pomidorami, które sama przygotowałam, a przepis znajdziecie TUTAJ, a do tego najwyższej jakości oliwki z Hiszpańskich Delikatesów. Przepis bardzo łatwy do wykonania, więc warto go zrobić, bo smak jest wyborny.

Składniki:

1 kg schabu bez kości
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich, majeranek, tymianek, bazylia
1 słoiczek suszonych pomidorów w oleku
10-12 zielonych oliwek
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
sól

1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory odsączyć i pociąć w cienkie paski, oliwki przekroić na połówki.

2. Mięso rozciąć w poprzek dłuższego boku, nie doprowadzając noża do końca, tak aby uzyskać płat dwa razy większy niż na początku. Można delikatnie rozbić mięso tłuczkiem.  Natrzeć czosnkiem z ziołami, solą i pieprzem. Owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 2 godziny.



3. Na płacie mięsa ułożyć suszone pomidory, oliwki i masło. Zwinąć roladę, obwiązać ściśle nicią. Obsmażyć ze wszystkich stron na patelni, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Podlać tłuszczem ze smażenia. 

4. Piec w tem. 200 C przez 1 i 1/2 godziny, co jakiś czas mięso podlewać wytopionym sosem. 15 minut przez końcem obróbki schab posmarować miodem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem odstawić danie na 10 minut. Usunąć nić i kroić mięso w plastry.



2 komentarze :

  1. Coś dla mnie, uwielbiam oliwki i suszone pomidory i jeszcze nie jadłam, ale już po prostu wiem, że pasuje to do schabu.

    OdpowiedzUsuń