Kruche ciasteczka z kajmakiem


Leniwe sobotnie popołudnie zamieniło się kreatywne kulinarne tworzenie i podjadanie. Ciasto zrobił mój syn, Julka wpadła tylko na chwilę ale, że kroiły się ciasteczka to postanowiła zostać i powalczyć wałkiem, dla mnie do zrobienia  pozostał kajmak, który kusi mnie na pokuszenie czekoladowym smakiem. Kuchnia cała w ciasteczkach, odbywa się pieczenie ostatnich partii i przekładanie tych pierwszych, a ja mam już dla Was gotowe zdjęcia i przepis.



Składniki na ciasto:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 40 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 cukier waniliowy lub kilka kropel esencji waniliowej 

1. Mąkę zagnieść ze wszystkimi składnikami na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folie do żywności i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wałkujemy i wycinamy kółeczkiem ciasteczka, wierzch to również kółeczko, ale z wyciętym okienkiem, u nas dzisiaj listki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy na złoty kolor przez ok. 10 minut.





Kajmak:

Kajmak można kupić gotowy w puszce, ale można zrobić samemu w 10-15 minut i jest go wystarczająco dużo, aby przełożyć nim miodownik na dwóch poziomach.

Składniki:


  • 12 dag cukru kryształu
  • 250 ml śmietany 30-36 %
  • 10 dag czekolady
  • 1 łyżka masła

1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie. 

2. Patelnie odstawiamy na bok i dokładamy czekoladę, rozpuszczamy ją z resztą składników. Kajmak jest już gotowy, gdy zacznie stygnąć, to zacznie się zagęszczać. 

3. Wystudzonym kajmakiem przekładamy ciasteczka i boki obsypujemy cukrem pudrem.







Prezenty na Mikołajki

2 komentarze :