Szybkie babeczki cytrynowe



Babeczki w 5 minut?, czemu nie :). Szybkie i bardzo aromatyczne ciasto, dodanie soku z cytryny i starcie skórki sprawia, że zapach i smak pobudza nasze zmysły. 



Podaję przepis na 18-20 babeczek:

Składniki na ciasto cytrynowe:
 
  • 4 duże jaja lub 5 jeśli są małe
Jaja rozbijamy do miski i ważymy je, waga jaj jest wyznacznikiem reszty składników, u mnie jaja ważyły 20 dag, więc przygotowałam resztę składników pod ich wagę:

  • 20 dag cukru
  • 20 dag margaryny
  • 20 dag mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 cytryny jeśli są duże, lub 2 małe




1. Jajka z cukrem i margaryną ucieramy na puszysta masę,(ja użyłam miksera). Dodajemy połowę mąki, sok z cytryn, oraz ścieramy skórkę z obu cytryn do ciasta. Dodajemy drugą połowę mąki i proszek do pieczenia.

2. Przygotowujemy foremki na babeczki, ja używam silikonowych.  Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Wypełniamy foremki ciastem do 3/4 wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

1 komentarz :