Strudel pleciony z rabarbarem i truskawkami


Sezon rabarbarowy w pełni i trzeba się spieszyć żeby zdążyć, bo trwa krótko. Drożdżowe wypieki z owocami to zawsze połączenie idealne, a ja wykorzystam zeszłoroczną Frużelinę truskawkową i świeży jędrny rabarbar.



Składniki na 2 strudle:


  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 10 dag masła lub dobrej margaryny
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 10 dag cukru
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • szczypta soli


Dodatki:


  • 5-6 łodyg rabarbaru
  • 2 słoiki frużeliny truskawkowej lub innego dżemu












1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżeczką cukru, odstaw na 15-20 minut. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubij z cukrem na pianę, dodaj do reszty składników.

2. Ciasto wyrabiaj ok. 15 minut, aż na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza, wyrobione ciasto pozostaw w misce, szczelnie przykryj folią do żywności i pozostaw na ok, 2 godziny, aby podwoiło swoją objętość. 

3. Rabarbar obierz z wierzchnich łupinek i pokrój 1 cm kawałki.

4. Wyrośnięte ciasto podziel na połowę, każdą część wałkuj na prostokąt, natnij boki, a środek pozostaw w całości, aby nałożyć nadzienie. Wzdłuż ciasto posmaruj frużeliną, nałóż kawałki rabarbaru i ponownie na wierzch dodaj jeszcze trochę truskawkowej masy. Ciasto zaplataj na przemian, tworząc zwarty strudel.

5. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim gotowy strudel i pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 175 C, strudel z wierzchu przed włożeniem posmaruj obficie białkiem. Czas pieczenia ok. 35 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto na kratce kuchennej, posyp cukrem pudrem lub polej słodkim lukrem.







Rabarbarowa rewolucja

2 komentarze :