Drożdżowe ze śliwkami pod waniliowym lukrem



Przecież jak nie teraz to kiedy?, śliwki to smak jesieni, pyszne węgierki jakimi się zajadałam w ogrodzie za domem, jakie to były piękne czasy!. Zróbcie pyszne drożdżówki ze śliwkami, będą w sam raz na podwieczorek albo jutro do porannej kawy.



Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm, ok 8-9 sztuk:


  • 45 dag  mąki pszennej
  • 3 i 1/2 dag świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 6 dag roztopionego ciepłego masła


Dodatkowo:


  • 1 kg śliwek
  • 4 dag roztopionego masła
  • 4 łyżek cukru kryształu


Lukier:


  • 15-20 dag cukru pudru
  • 4-5 łyżek wody 
  • laska wanilii


1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej śmietanie, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i  zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka połączone z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia w szczelnie zakrytej misce folią spożywczą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt. 

2. Roztopionym masłem z cukrem smarujemy całą powierzchnię ciasta, a następnie wysypujemy równomiernie wypestkowane połówki śliwek. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak na roladę, kroimy na ok. 2 - 3 cm plastry i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach.  Formę zostawiamy na około 30 minut by ciasto urosło, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut, aż się zarumieni.



3. Z cukru pudru i wody ucieramy lekko lejący lukier, laskę wanilii przecinamy wzdłuż ostrym nożem i zawartość z środka dodajemy do lukru, a następnie polewamy wystudzone ciasto.



3 komentarze :

  1. Mmmm ale bym taką bułę zjadła! Pysznie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzy mi się taka drożdżówka, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń